Friday, 25 April 2014

Kurang Produk Sukarkan Malaysia Jadi Hab Halal - Hamim Samuri


KUALA LUMPUR: Malaysia berdepan cabaran sukar untuk menjadi hab halal global berikutan kurangnya pengeluaran dan aktiviti eksport barangan serta perkhidmatan halal ke luar negara.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ir Hamim Samuri berkata, walaupun Malaysia mengeksport sejumlah RM32 bilion produk halal tahun lepas namun jumlah itu dilihat masih kecil untuk negara ini menjadi hab global.

"Kita perlu segera mencari jalan keluar bagi mengatasi masalah ini kerana pasaran halal kini adalah amat besar dan seharusnya membuka peluang kepada pengusaha dan pengeluar di negara ini.
"Kesedaran orang Islam terhadap keperluan produk halal semakin meningkat dan di Malaysia kita (kementerian) sentiasa membuat kempen bagi meningkatkan lagi kesedaran pengguna tentang produk halal terutama kepada pihak pengeluar," katanya.

Beliau mengetengahkan perkara ini dalam rancangan temubual 'Ruang Bicara' yang disiarkan secara langsung di Bernama TV saluran Astro 502, di sini, malam Rabu.

Katanya, produk halal juga dilihat amat penting dalam menarik kedatangan pelancong Islam ke sesuatu negara, kerana jika di negara itu mudah untuk mendapatkan produk halal ia akan menjadi tumpuan.

Katanya, kerajaan dan agensi berkaitan sentiasa menjalankan usaha untuk meningkat pengeluaran produk halal selaras dengan objektif di bawah Pelan Induk Pembangunan Ketiga (IMP3) yang mensasarkan Malaysia sebagai hab halal global.

Namun katanya, usaha itu memerlukan penyertaan dan minat dari syarikat dan pengeluar negara ini untuk menghasilkan produk halal dan dipasarkan keluar negara.

Dalam rancangan sama, Setiausaha Majlis Perunding Melayu Datuk Dr Hassan Mad berkata, industri halal merupakan satu industri yang amat besar dan perusahaan kecil dan sederhana (SME) di negara ini dilihat tidak berupaya untuk memenuhi keperluan industri itu.

Justeru katanya, pemimpin industri perlu dikenalpasti bagi memimpin syarikat SME ini dalam menghasilkan atau memasarkan produk halal mereka sekaligus meningkatkan keupayaan pengeluaran produk halal.

Katanya, syarikat berkaitan kerajaan boleh mengambil peranan menjadi pemimpin industri di mana mereka membeli produk halal yang dikeluarkan oleh syarikat SME seterusnya dipasarkan keluar negara.

"Sebagai contoh syarikat seperti Tabung Haji atau Lembaga Minyak Sawit Malaysia.
"Ini kerana syarikat besar ini mempunyai keupayaan untuk memasarkan produk dan mengeksport, berbanding syarikat SME yang mempunyai keupayaan seperti modal atau kos operasi yang terhad," katanya. (mStar)

No comments:

Post a Comment