Friday, 16 May 2014

100 bilionair diami UK

Foto
SRI dan Gopi Hinduja dinamakan pasangan paling kaya di Britain oleh Senarai Jutawan Sunday Times 2014.

Britain kini menjadi negara terkaya di dunia apabila lebih daripada 100 bilionair mendiami sekitar United Kingdom (UK). Perkara itu didedahkan baru-baru ini apabila 104 bilionair menjadikan Britain sebagai tempat bermastautin dengan jumlah kekayaan lebih RM1,645 bilion.

Ini bermakna, UK mempunyai lebih dari seorang bilionair berbanding negara lain. Sebahagian besar di antara mereka mempunyai rumah di London. Ini bermakna, jumlah bilionair dicatatkan di bandar itu lebih banyak berbanding New York dan Moscow.

London dianggap pusat tumpuan kelompok kaya-raya yang kini mencakupi 72 bilionair - meliputi 10 peratus daripada jutawan di dunia. Moscow di kedudukan kedua dengan 48 bilionair, diikuti New York (43), San Francisco, Los Angeles dan Hong Kong.

Tetapi menurut senarai bilionair yang dikeluarkan Sunday Times, hanya satu pertiga daripada jumlah itu dari Britain. Adik-beradik kelahiran India, Srichand dan Gopichand Hinduja menduduki senarai terkaya teratas di UK dengan gabungan mengumpul RM65 bilion hasil daripada konglomerat global mereka.

Ia diikuti dengan oligarki dan hartawan antarabangsa yang membuat keuntungan menerusi aluminium, minyak dan arang batu serta pemilik kelab bola sepak Chelsea, Roman Abramovich. Pemegang saham Arsenal, Alisher Usmanov dan pemegang amanah Queens Park Rangers serta hartawan keluli dari India, Lakshmi Mittal turut tersenarai.

Satu-satunya jutawan British dalam senarai itu ialah Duke of Westminster di tempat ke-10 dengan kekayaan berjumlah RM47 bilion. Reputasi Britain sebagai ibu negara kewangan dan kaitannya dengan percukaian yang agak rendah dianggap sebagai kredit untuk menarik penduduk bukan luar melabur dalam hartanah di London.

Negara terbabit kini mempunyai seorang bilionair bagi setiap 607,692 penduduk, berbanding seorang bilionair bagi setiap 1,022,475 penduduk di Amerika Syarikat. Tidak seperti Amerika Syarikat, Britain tidak mengenakan cukai kepada penduduk luar mengikut global kekayaan mereka kerana mereka hanya membayar cukai ke atas pendapatan yang diperoleh di UK.

Ketua empayar fesyen Gucci, Francois-Henri Pinault berpindah dari Perancis ke London bersama isterinya yang juga pelakon, Salma Hayek selepas kerajaan Perancis mengenakan 75 peratus kadar cukai ke atas golongan terkaya di negara terbabit.

Meskipun begitu, mereka menafikan hal terbabit sebagai punca perpindahan. Britain mempunyai bilangan bilionair lebih daripada tiga kali ganda dalam satu dekad. Jumlah kekayaan mereka kini mengatasi tahap pra kemelesetan tahun 2008 apabila kekayaan 75 jutawan di UK bernilai RM1,099 bilion. (myMetro)

No comments:

Post a Comment