Friday, 6 March 2015

Usaha singkir Najib lebih awal daripada jangkaan, kata Economist

Usaha singkir Najib lebih awal daripada jangkaan, kata Economist

by Wall NewsAsia • 06/03/2015

Datuk Seri Najib Razak yang sedang dirundung masalah mungkin menghadapi cabaran kepimpinan tidak lama lagi, lapor akhbar The Economist hari ini.

Penentang beliau dalam Umno mungkin akan berdiri teguh menyatakan sokongan kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, susulan masalah besar dihadapi dana pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang merupakan idea perdana menteri 6 tahun lalu.
Mengambil maklum yang Najib ketika ini berada dalam keadaan tidak stabil sejak pilihan raya umum (PRU) lepas, akhbar Britain itu berkata, hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion menjadikan Najib sasaran mudah.

Tetapi walaupun pembangkang bertali arus menyerangnya berhubung isu 1MDB, akhbar itu berkata, Najib mungkin lebih bimbang tentang kritikan yang diterima dari dalam Umno, terutamanya puak yang memihak kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

The Economist menggambarkan Dr Mahathir sebagai "bekas perdana menteri yang campur tangan dan gatal mahu Najib berundur" dan beliau selama ini merupakan salah seorang paling lantang mengkritik 1MDB.

Memburukkan lagi masalah itu, pada Januari, sokongan terhadap Najib jatuh ke paras rendah yang baharu pada 44%. – 6 Mac, 2015.

- MALAYSIAN INSIDER

No comments:

Post a Comment