Tuesday, 23 February 2016

Permintaan Trak Makanan Terus 'Meluncur Laju'


Trak makanan boleh diubah suai mengikut bajet dan keperluan pelanggan.

TREND trak makanan telah berkembang dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terutamanya di Lembah Klang dan ini telah menggembirakan syarikat pengeluarnya, MSM Equipment.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutifnya, Charles Chan Wen Chau yang mengimbas kembali sewaktu mereka memulakan perniagaan ini menyifatkannya sebagai tahun-tahun kekecewaan apabila banyak pertanyaan yang mereka terima, tetapi ia tidak diterjemahkan kepada jualan.

"Ia adalah satu keadaan yang sukar kerana kami terpaksa menjawab kepada lembaga pengarah," kata Wen Chau.

MSM Equipment adalah anak syarikat Mann Seng Metal International Ltd, yang telah diasaskan secara bersama oleh bapa Wen Chau pada tahun 1973 sebagai sebuah syarikat kejuruteraan logam bersepadu yang menawarkan reka bentuk, pembangunan produk, pengeluaran dan pemasangan bagi kerja-kerja berkaitan metal.

Pada lewat tahun 1990-an MSM Equipment mula melengkapkan kenderaan untuk tujuan perniagaan mudah alih, termasuk lori yang digunakan di pasar malam dan basikal untuk menjual aiskrim.

Tetapi apabila melihat trend pada masa depan, syarikat itu pada 2010 memutuskan untuk menembusi bidang trak makanan. Mereka mula menyediakan penyelarasan reka bentuk trak makanan bergerak dengan peralatan dapur, kawalan sisa, penjana dan kuasa solar atau apa-apa penyesuaian lain yang dimahukan pelanggan.


Menurut Wen Chau, syarikat itu membelanjakan wang yang banyak untuk mempromosikan dan memasarkan produknya, malah mengambil bahagian dalam pameran di Singapura pada tahun 2012 untuk mendapatkan pendedahan antarabangsa.

"Apabila kami menunjukkan produk kami, semua orang berkata "Saya sukakannya."

"Sebenarnya ramai yang berminat..Kami mempunyai banyak pertanyaan. Kami juga mendapat pertanyaan dari Australia.

"Tetapi pada akhirnya, tiada apa yang berlaku. Mereka hanya sekadar membayar deposit sahaja. Cerita tamat begitu sahaja," imbasnya.

Namun, syarikat ini bernasib baik kerana trak makanan mudah alih telah mendapat perhatian sejak kebelakangan ini. Wen Chau percaya ia mempunyai kaitan dengan kelembapan ekonomi.

Trak makanan memerlukan pelaburan permulaan yang lebih rendah berbanding restoran. Begitu juga dengan kos overhednya. Ini memberikan potensi margin yang lebih baik kepada pengendali trak makanan.

Selain itu, Wen Chau berkata, pelanggan boleh mendapatkan trak makanan dengan sewa beli.

Sambutan daripada pihak berkuasa tempatan juga amat menggalakkan. Permit untuk pengendali trak makanan pernah menjadi isu untuk seketika, tetapi pihak berkuasa tempatan kini sedang melakukan sesuatu untuk perlesenan dan menyediakan garis panduan yang betul untuk pengendali.


"Ini adalah sebahagian daripada sebab-sebab mengapa ia tiba-tiba meningkat begitu cepat," katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, permintaan untuk trak makanan mula diperoleh syarikat ini.

Tetapi di peringkat awal, pengusaha trak makanan tidak semestinya tahu tentang selok-belok kedai makan mudah alih mereka. Walaupun mereka tahu mengenai produk makanan yang mereka akan jual, kebanyakan mereka kekurangan idea tentang jenis peralatan yang sesuai dan perlu digunakan dalam dapur mudah alih mereka.

Ia membuka satu lagi peluang kerana MSM Equipment mempunyai anak syarikat, FIC Kitchen Technology yang pakar dalam dapur komersial dan fabrikasi trak makanan mudah alih, reka bentuk dan perundingan.

"Kami adalah perunding dapur. Kami mempunyai bertahun-tahun pengalaman dalam bidang ini, jadi kami boleh menasihati mereka," kata Pengurus Besar FIC, Alan Tung.

"Kami adalah tempat penyelesaian sehenti dan boleh menyesuaikan trak dengan peralatan dapur. Kami memahami aliran kerja mereka. Kami akan memberi nasihat kepada mereka tentang jenis dan saiz kenderaan yang sesuai dengan peralatan. Kami juga mempunyai lukisan reka bentuk dan mendapat pengesahan JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan). Dan kami boleh menghantar trak untuk pemeriksaan Puspakom dan insurans," tambah beliau.

Tung sedar bahawa pertanyaan semakin meningkat dan pengendali kini menjadi lebih kreatif dalam perusahaan mereka.


Hari ini, bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila kita dapat melihat salun bergerak, pusat cuci kereta bergerak atau kedai-kedai perabot yang membuat pusingan di kawasan kejiranan anda.

"Mobiliti kini sudah menjadi trend. Hari-hari kebelakangan ini, segala-galanya adalah mudah alih - telefon, komputer, malah perniagaan. Trak makanan mudah alih juga boleh bergerak untuk mencari lokasi lebih baik untuk perniagaan. Kini mencari mereka adalah lebih mudah," kata Tung.

Beliau menambah terdapat juga permintaan yang semakin meningkat dari segi penyesuaian, bergantung kepada bajet dan keperluan pelanggan.

Menurut Tung, pasukannya sentiasa melihat pelbagai penyelesaian dan inovasi yang boleh dimasukkan ke dalam reka bentuk bagi menaik taraf dan menambah baik sistem trak makanan mudah alih mereka.

"Kami mungkin salah satu daripada beberapa orang yang boleh memberitahu anda tentang dapur kerana itu adalah kepakaran kami," tambah Wen Chau.

"Ini adalah kekuatan kami. Pemain baharu hanya membina dan boleh memberitahu anda tentang trak makanan sahaja. Tetapi kita membuat peralatan kita sendiri. Kami mempunyai kilang membuat penyejuk dan penyejuk beku serta peralatan dapur. Oleh itu, kita tahu apa yang boleh dilakukan dan digunakan," katanya.

Secara purata, kos peralatan dapur untuk trak adalah antara RM20,000 hingga RM50,000. Peringkat permulaan trak makanan akan menelan kos kira-kira RM70,000 dan purata kira-kira RM100,000.

Reka bentuk untuk trak makanan telah menjadi lebih penting kerana ia secara tak langsung menjadi satu alat publisiti. Jika trak itu menyerlah kepada orang ramai, mereka akan mengambil gambar dan membuat posting di laman sosial.

Bagi segmen trak makanan sahaja FIC mendapat pendapatan bulanan sebanyak RM1 juta, dan Tung menjangka pertumbuhan dua angka setiap tahun.

Jualan yang lebih kukuh terhadap trak makanan mudah alih juga petanda baik bagi syarikat adik perempuannya, Marc Conleth Industries, sebuah anak syarikat MSM Group yang ditubuhkan pada tahun 2005 untuk menyediakan kerja-kerja kejuruteraan logam untuk industri minyak dan gas.

Dengan krisis harga minyak baru-baru ini, Marc Conleth pada tahun lepas memperuntukkan lebih daripada kapasiti pengeluarannya ke arah melahirkan badan trak makanan. (mStar)

No comments:

Post a Comment