Wednesday, 16 November 2016

Ratu kelulut jadi lebah dalam masa tiga bulan

Kumara menunjukkan kotak yang memuatkan ratusan spesies kelulut yang terdapat di Malaysia.

“BESARNYA kelulut tu. Macam langau. Kelulut lain kecil aje,” luah Siti Nur Farhana Abdullah, 18, pelajar tingkatan enam rendah di Maktab Sultan Ismail, Kota Bharu yang leka memerhatikan kawanan lebah kelulut berlegar-legar di sekitar sarangnya iaitu kotak kayu berwarna coklat gelap.
Kotak kayu itu menempatkan jejaring bertekstur seakan-akan lilin dan ratusan kantung kecil.
Kelulut bersaiz besar yang dimaksudkan oleh Siti Nur Farhana itu merupakan permaisuri bagi koloni tersebut. Saiznya hampir menyamai seekor langau.
Menurut Pakar Pengkaji Lebah Universiti Malaysia Kelantan (UMK) kampus Jeli, Dr. T. Kumara, kelulut merupakan jenis lebah tidak bersengat yang biasanya ditemui di dalam hutan primer atau pinggir hutan sekunder seperti kebun dan ladang.
Kelulut merupakan agen pendebungaan di hutan untuk kebanyakan spesies buah, bunga, sayur dan tanaman lain.
“Koloni kelulut yang menempatkan pekerja dan tentera ditadbir oleh seekor ratu. Kesemua pekerja merupakan kelulut betina manakala yang jantan akan balik ke sarang untuk mengawan dengan ratu pada musim mengawan.
“Ratu mempunyai kuasa mutlak untuk menguruskan koloni dan menghasilkan telur sama ada telur ratu atau pekerja,” katanya sewaktu ditemui Kosmo! di kampus berkenaan baru-baru ini.
Dalam sebuah haif (sarang) lebah, bahagian bawah merupakan pusat operasi yang menempatkan pemerintahan ratu, kilang pekerja dan ‘nurseri’ untuk telur ratu.
Bahagian atas pula merupakan gudang untuk menyimpan madu dan debunga serta jaringan propolis.
Walaupun pada masa-masa tertentu koloni kelulut mempunyai dua atau lebih ratu bertelur, namun hanya terdapat seekor ratu reproduktif dalam sesebuah koloni.
Malah, biarpun ratu dara dihasilkan berkala, tetapi kebanyakannya dibunuh atau tidak sempat menghasilkan telur.
Ratu lebah hanya mengawan sekali sahaja dalam seumur hidup dan akan terus bertelur antara 50 hingga 350 biji sehari dalam tempoh dua hingga tujuh tahun hayatnya.
Selepas mengawan dan menyimpan telur di dalam kantung, ratu lebah tidak boleh terbang kerana sayapnya tidak mampu menampung abdomen yang membesar tiga kali ganda daripada saiz lebah pekerja.
Pada waktu itu, ratu hanya mampu berjalan untuk melihat lebah kerja melakukan tugas.
Malah, tidak seperti telur haiwan lain yang menetas secara semula jadi, telur kelulut ditetaskan pekerja dalam tempoh pengeraman antara 16 hingga 20 hari.
Dalam sistem lebah, lebah betina mungkin menjadi lebah pekerja atau ratu bergantung kepada jumlah makanan yang ia terima semasa di peringkat larva. Ratu diberi makan jeli raja dan lebah pekerja diberi makan debunga.
Ratu lebah

KOLONI kelulut ditadbir oleh seekor ratu.


Sinonim dengan namanya, lebah pekerja mempunyai jangka hayat hidup lebih singkat iaitu antara 75 hingga 100 hari kerana kekurangan sumber makanan atau terlalu kuat bekerja. Justeru, kelulut akan mula bekerja beberapa hari selepas ia menetas.
Peluang bertemu empat mata dengan ketua penyelidik madu kelulut itu juga menemukan suatu dapatan menarik.
“Saya sedang membangunkan satu teknologi untuk menghasilkan ratu lebah. Setakat ini, dapatan kajian yang diperoleh menunjukkan hasil yang positif,” ujar anak kelahiran Pulau Pinang itu.
Bagi menampung bekalan madu serta memudahkan akses pengguna terhadap madu asli, suatu teknologi khas untuk menghasilkan ratu lebah kelulut telah dicipta oleh kumpulan penyelidik UMK yang diketuai oleh Kumara.
Kit yang dinamakan SLB Liv Kit itu bersifat mudah bawa, ringkas dan senang diselia. Terdapat dua jenis kit iaitu penjagaan bermula daripada larva (telur) atau pupa (kepompong).
“Alat khas seperti jarum yang panjang akan digunakan untuk mengumpul telur dan pupa daripada haif sebelum dimasukkan ke dalam slot kecil dalam kit penghasilan ratu lebah.
“Makanan khas akan diberikan kepada larva dan pupa. Satu peket makanan mampu bertahan selama sebulan,” jelas Kumara.
Kotak SLB Liv Kit hanya perlu dibiarkan dalam persekitaran bersuhu bilik supaya ia membesar. Tempoh masa yang diambil untuk pupa atau larva membesar menjadi seekor ratu lebah ialah selama dua hingga tiga bulan.
Penolakan
Menurut Kumara, setiap ratu dara yang terhasil akan diberikan induksi terlebih dahulu. Ratu akan diletakkan dalam satu tiub jernih sebelum memasukkannya ke dalam haif koloni lebah asal.
Pemerhatian secara berkala dalam tempoh seminggu akan dilakukan bagi memastikan koloni asal lebah dalam haif itu dapat menerima ratu dara tersebut atau tidak.
“Pada awalnya, lebah asal koloni akan menunjukkan penolakan dengan cara mengerumuni lebah dara seolah-olah ingin menerkam atau membunuhnya.
“Namun, jika koloni tersebut sudah mula menerima ratu dara, mereka akan bereaksi biasa dan tidak lagi bersifat ingin menyerang. Itu tandanya koloni tersebut sudah boleh menerima ratu dara,” jelasnya.
Tambahnya, jika sesuatu koloni tidak dapat menerima ratu dara tersebut dan kelihatan sentiasa mencari peluang untuk menyerang, maka ia tidak sesuai dalam koloni tersebut. Ia akan dipindahkan ke dalam haif lain.
Sebaliknya, apabila sesebuah koloni sudah terbiasa dengan ratu dara, sebahagian koloni lama akan dipindahkan ke haif lain bagi membentuk koloni baharu.
“Haif asal akan dibahagikan kepada dua. Bagi mengelakkan perasaan asing, sebahagian koloni daripada haif induk akan dimasukkan ke dalam haif baharu supaya lebah pekerja yang berpindah masuk ke dalam haif baharu tidak janggal.
“Pertambahan bilangan ratu bermaksud jumlah koloni lebah kelulut juga menjadi lebih banyak. Dalam erti kata lain, bekalan madu juga akan bertambah sekali gus mampu memenuhi permintaan pengguna madu,” ujarnya.
Sementara itu, Kumara memberitahu, idea mencipta kit tersebut timbul selepas dua tahun melakukan kajian untuk menambahbaik teknik menghasilkan ratu kelulut.
Beliau kemudiannya mengembangkan kajian untuk mencipta kit penghasilan ratu pada tahun lepas sebelum ia mula diperkenalkan secara rasmi dan dipatenkan pada tahun ini.
Bengkel

Corong pada bawah kotak merupakan laluan lebah pekerja untuk masuk ke dalam haif.


Sehingga kini hanya spesies lebah Geniotrigona thoracica digunakan untuk menghasilkan ratu kerana ia lebih mudah dikendalikan.
Hasil kejayaan itu, Kumara telah mengadakan bengkel latihan kepada penternak kelulut bagi berkongsi pengetahuan dan cara penggunaan SLB Liv Kit.
Set SLB Liv Kit boleh didapati pada harga RM2,500 termasuk latihan intensif.
Sementara itu, Pakar Madu UMK, Dr. P. V. Rao, memberitahu, kesedaran masyarakat terhadap khasiat madu untuk kesejahteraan dan kesihatan diri semakin bertambah pada masa kini.
“Madu bukan sahaja bermanfaat untuk melestarikan kesihatan diri, malah penghidap kencing manis juga boleh mengambil madu secara konsisten tanpa khuatir ia akan menaikkan paras gula dalam darah.
“Pengambilan madu secara teratur dapat meningkatkan pengeluaran insulin yang berfungsi untuk mengawal paras gula dalam darah secara semula jadi,” kata anak kelahiran India ini.
Jelas Rao, madu juga dapat meningkatkan sistem imun tubuh seseorang serta mengubati luka sekiranya ia disapu pada tempat yang sakit.
Rao sempat menitipkan pesan agar mengambilnya secara konsisten setiap hari dalam kuantiti bersesuaian.
“Pengambilan madu sebaiknya diselaraskan dengan berat badan seseorang. Setiap kilogram (kg) badan adalah bersamaan dengan pengambilan 1 gram (g) madu setiap bulan. Contohnya jika seseorang itu mempunyai berat 60kg, maka jumlah madu yang perlu diambilnya ialah sebanyak 60g sebulan,” kongsinya. (Kosmo!)

No comments:

Post a Comment