Sunday, 22 January 2017

Trump Jelaskan Mengapa AS Tarik Diri Sertai TPPA


Menteri perdagangan dan pegawai dari 12 negara anggota pada majlis menandatangani perjanjian TPPA di Auckland, New Zealand pada 4 Februari 2016.
WASHINGTON – Pentadbiran baharu Amerika Syarikat (AS) di bawah Presiden Donald Trump menarik diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) melibatkan 12 negara atas alasan bagi melindungi peluang pekerjaan rakyat di negara itu.
Menurut White House dalam satu kenya­taan, Trump bagaimanapun komited untuk berunding dengan perjanjian perdaga­ngan lain iaitu Perjanjian Dagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) yang ditandatangani antara AS, Kanada dan Mexico pada 1994.
“Selepas sekian lama, rakyat Amerika terpaksa menerima perjanjian perdaga­ngan untuk kepentingan golongan elit Washington dengan menggunakan tenaga kerja rakyat negara ini.
“Akibatnya, kilang-kilang ditutup di bandar-bandar AS dan peluang pekerjaan berpindah ke luar negara manakala rakyat negara ini berdepan defisit dan industri pengeluaran pula merosot,” kata kenya­taan itu yang dikeluarkan selepas Trump mengangkat sumpah sebagai Presiden AS ke-45 di Capitol Hill, Washington DC kelmarin.
PERHATIAN
Peluang kerja kosong di Korea Selatan hanya dengan modal RM3,00 termasuk tambang dan khidmat

No comments:

Post a Comment