Wednesday, 8 March 2017

Orang Kampung Jadi Jutawan Jual Benang Online


JOM KREATIF

BIJAK mengambil peluang dengan penggunaan teknologi terkini nyata memberi peluang kepada segelintir masyarakat desa untuk menjadi usahawan yang berjaya.

Di perkampungan Donggaizhuang, wilayah Xingtai, China, penduduk tempatan memutuskan untuk menjual benang dalam talian selepas meninggalkan pekerjaan tradisi sebagai petani.
Lebih mengejutkan, mereka berjaya meraih keuntungan besar sehingga menjadi jutawan dengan hanya menjalankan perniagaan dalam talian menerusi penjualan benang.
Memetik Beijing Youth Daily, puluhan daripada 2,000 penduduk kampung itu menjadi jutawan dan memiliki 400 kedai dalam talian yang menjalankan perniagaan benang menggunakan platform Taobai, iaitu anak syarikat Alibaba.
Difahamkan, ketua kampung mereka berkata trend perniagaan berkenaan bermula apabila serang generasi muda memulakan perniagaan benang dalam talian dan mendapat hasil 20,000 yuan (RM12,893) hanya dalam masa tiga bulan.
Ketua kampung berkenaan meminta lelaki terbabit mengajar penduduk lain memulakan perniagaan mereka sendiri.
Sejak itu, semakin ramai penduduk kampung mengikut jejak langkah anak muda itu yang menjual atau mencagarkan tanah bagi mendapatkan modal memulakan perniagaan untuk menjual pelbagai variasi benang dalam talin.
Bagaimanapun, hasil perniagaan memberangsangkan itu menyebabkan anak-anak mereka tidak lagi bersekolah bagi membantu perniagaan keluarga. (IH)


Lihat..
E-Buku IH-103: Kisah-kisah Jom Kreatif (4)
E-Buku IH-103: Kisah-kisah Jom Kreatif (4)

PERHATIAN:

Info, Rakyat Indonesia Bisa Kerja Di Korea Selatan, Gaji Hampir 1 Juta Rp Sehari.

No comments:

Post a Comment