Tuesday, 11 April 2017

Ramen Cengkerik, Ulat Goreng Laris Di Jepun. Baaimana Kalau Di M'sia?


Ramen Cengkerik, Ulat Goreng Dapat Sambutan Di Jepun

TOKYO – Pencinta makanan Jepun sanggup beratur di luar sebuah restoran untuk merasai hidangan ramen dengan cangkerik serta ulat goreng.

Dalam masa hanya kira-kira empat jam, restoran Ramen Nagi menjual 100 mangkuk ramen “tsukemen serangga” dalam satu acara yang diadakan pada Ahad.
Ramen itu akan dihidangkan bersama-sama dengan kira-kia sedozen cengkerik dan ulat di mana pelanggan akan mencelupnya di dalam sup dengan perisi cengkerik, belalang atau ulat sutera.
“Ia digoreng, jadi ia benar-benar ranggup dan tiada rasa yang kurang enak,” kata salah seorang pelanggan, Anri Nakatani, 22 tahun.
“Ia seperti rasa udang yang digoreng. Acara itu dianjurkan oleh pemilik restoran, Yuta Shinohara, 22, yang memperkenalkan hari makan serangga di Tokyo,” katanya.
Menurut Shinohara, dia mula makan serangga sejak kecil memperkenalkan hari makan serangga bagi mempromosikan budaya makan alternatif di Jepun dan seluruh dunia melalui ramen iaitu makanan popular Jepun.
“Melalui ramen, saya mahu menyebarkan bagaimana seronoknya dan lazat makan serangga,” katanya.
Hidangan 1 set makanan berharga 3,000 yen (RM120) iaitu ramen serangga, semangkuk nasi dengan cengkerik, popia cacing goreng dan ais krim yang berperisa serannga manakala harga bagi semangkuk ramen ialah 1,500 yen (RM 60).
Serangga dimakan oleh penduduk beberapa negara seperti China, Ghana, Mexico dan Thailand. – Reuters

No comments:

Post a Comment