Tuesday, 13 June 2017

Harumanis, Tak Seharum Dulu, Petani Rugi Terpaksa Bakar Ladang..
Musa (dua dari kanan) dan isterinya, Zainab Hasim (kanan) melayan pelanggan yang datang ke ladang mereka untuk membeli harumanis di Santan, Padang Besar kelmarin.
PADANG BESAR – Para petani harumanis di Perlis mengalami kerugian besar berjuta-juta ringgit pada tahun ini kerana berlaku lambakan buah dan penurunan mendadak harga harumanis yang memaksa sesetengah mereka membakar hasil ladang masing-masing untuk mengelakkan ancaman penyakit.
Malah lebih buruk, buah harumanis yang dipetik terpaksa dijual pada harga serendah RM10 sekilogram kepada peraih dan RM15 kepada pembeli akibat lambakan di pasaran pada bulan puasa selain faktor kelemahan pemasaran.
Fenomena itu cukup mengejutkan kepada pengusaha ladang harumanis berbanding zaman kemuncak pada tahun 2015 apabila seorang petani mampu mengaut untung dengan menjual harumanis pada harga RM50 sekilogram.
Menurut seorang pekebun, Musa Darus, 75, dia tidak menyangka tahun ini merupakan ujian terbesar bagi dirinya dan pengusaha lain kerana permintaan merosot teruk lebih 70 peratus sehingga menyebabkan banyak buah terbiar busuk di pokok.
Musa berkata, 133 pokok mempelam harumanisnya mengeluarkan hasil kira-kira lima tan (5,000 kilogram) tahun ini, namun malangnya 2.5 tan terpaksa dibiarkan busuk di pokok dan terpaksa dibakar bagi mengelakkan penyakit yang mengancam pokok lain. (Kosmo!)

3 comments:

  1. Langit tak selalu cerah...rezeki kita dari Allah.

    ReplyDelete
  2. Memang diakui. Peniaga nak untung bila berniaga. Tapi, tak bolehkah kita BERPADA-PADA dengan keuntungan yang dikaut. Berapa orang mampu nak bayar pupuh-puluh ringgit buat mangga ? Takkan tak untung kalau jual RM 5-00 sekilo ? Mangga selalunya bukan hanya berbuah sebiji sepokok, dan musim buahnya bukan sekali saja dalam 10 tahun ! ! !

    ReplyDelete
  3. Ambil untung berlebihan sgt. Dulu laku mungkin sbb org nak merasa

    ReplyDelete