Saturday, 21 April 2018

28 Mangsa Pelaburan Emas Kerugian RM4.7 Juta

Pelaburan Emas


KUALA LUMPUR – Sekumpulan 28 individu hari ini membuat laporan polis mendakwa ditipu oleh Yayasan Amanah Niaga Kebangsaan Malaysia berhubung pelaburan wang melibatkan kerugian kira-kira RM4.7 juta.

Mereka yang mendapatkan bantuan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mendakwa mula melabur pada 2016 dengan pulangan yang dijanjikan antara 20 dan 35 peratus setiap bulan.
Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis itu di sini, seorang mangsa, Mohd Zulkifli Ahamad, 58, berkata pada peringkat awal, dia menerima pulangan pelaburan pada setiap bulan namun bermula Februari 2017 syarikat gagal membuat bayaran secara konsisten.
Dia yang mengalami kerugian kira-kira RM300,000 juga berkata syarikat berkenaan beroperasi di seluruh negara dan didalangi oleh dua individu dengan seorang mendakwa bergelar ‘Datuk Seri’.
Sementara itu, Pengerusi PPIM Datuk Hishamuddin Hashim berkata nama syarikat yang menggunakan perkataan ‘yayasan’ membuatkan orang ramai tertarik dengan pelaburan berkonsepkan emas yang ditawarkan.
“Pada 20 Februari lalu, saya telah menghantar notis tuntutan meminta syarikat mengembalikan pelaburan dan juga membayar pulangan yang tertunggak, namun mereka menghantar peguam berserta satu sampel perjanjian penyelesaian yang pada pandangan saya tidak memberi sebarang jaminan mereka akan mengotakan janji itu,” katanya.
Hishamuddin berkata berdasarkan siasatan PPIM, lebih 100 pelabur di seluruh negara terlibat dengan syarikat berkenaan.
“Justeru saya minta mereka yang ditipu oleh syarikat ini tampil membuat laporan polis selain menghubungi PPIM agar kita boleh satukan aduan mereka dan ambil tindakan seterusnya,” katanya. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment