Wednesday, 25 October 2017

Jom Lihat Ladang Sayur Bawah Tanah..

 Sayur-sayuran yang ditanam dipasarkan di beberapa pasar raya dan restoran di sekitar London.DI bahagian bawah sebuah jalan di selatan London, terletak sebuah kawasan perlindungan bawah tanah yang sangat luas. Hari ini, ia telah berubah menjadi sebuah ladang perintis bandar yang membekalkan sayur-sayuran kepada pasar raya dan restoran di kota tersebut.
Tempat tersebut yang terletak di Clapham merupakan sebuah kawasan perlindungan bawah tanah bagi mengelakkan serangan udara semasa perang dunia. Khabarnya, ia boleh melindungi 8,000 orang daripada serangan bom tentera Nazi.
Kawasan itu terdiri daripada dua terowong besar yang dikatakan akan menjadi satu laluan bawah tanah di London.
Namun, ia tidak pernah berlaku. Tempat perlindungan itu terbengkalai selama 70 tahun sehingga dua usahawan iaitu Steven Dring dan Richard Ballard memutuskan untuk mengubahnya menjadi sebuah ladang.
Mereka berdua memutuskan untuk menanam brokoli, ketumbar, jintan hitam dan beberapa jenis sayuran lain.
“Kita perlu mewujudkan ruang subur yang baharu bagi memenuhi permintaan dan jumlah penduduk dunia semakin meningkat,” kata Dring.
Pakaian khas


Kaedah hidroponik digunakan untuk penanaman sayur-sayuran di kawasan perlindungan bawah tanah di London.Kawasan tersebut terletak kira-kira 33 meter di bawah jalan. Kesemua staf memakai pakaian khas yang memberi perlindungan kepada tanaman tersebut.
Sayur-sayuran ditanam secara hidroponik menggunakan penyelesaian nutrien dalam pelarut air dan bukannya tanah.
Jelas Dring, teknik tersebut boleh digunakan untuk menanam pelbagai tanaman termasuk tomato dan lada.
Satu-satunya bahan lain yang diperlukan untuk tanaman itu ialah cahaya.
Terowong itu tidak mempunyai cahaya semula jadi. Ia diterangi dengan cahaya lampu LED merah jambu yang menggambarkan suasana futuristik.
Keamatan perubahan cahaya menyerupai siang hari tetapi ia dimalapkan pada siang hari dan bersinar terang pada waktu malam kerana kos elektrik agak murah pada masa itu.
“Kami lebih banyak menanam tanaman herba mikro daripada benih yang berbeza.
“Tetapi apa yang kami lakukan ialah dengan membiarkan ia hidup pada satu peringkat sangat kecil, sebelum daun-daun pertama akan mula muncul,” kata Dring.
Brokoli herba mikro mengambil masa antara tiga hingga lima hari untuk tumbuh.
Pelanggan mereka termasuk Marks and Spencer telah menawarkan pembelian hasil tanaman itu di beberapa buah pasar raya.
Beberapa gerai di Pasar Borough London dan restoran turut mengambil sayuran tersebut.
Dring dan Ballard mengamalkan konsep pertanian menegak untuk menghasilkan tanaman mereka.
Tanaman yang disusun secara menegak bertingkat itu dibangunkan oleh ahli biologi Amerika Syarikat, Dickson Despommier. Beliau menulis tentang tanaman tersebut dalam bukunya yang bertajuk, Ladang Menegak: Memberi Makan Dunia pada Abad ke-21 tujuh tahun lalu.
Dring berkata, pertanian berkonsepkan sedemikian adalah 100 kali lebih murah daripada mendirikan sebuah ladang.
Dalam pada itu, pelanggan mereka amat gembira dan suka dengan konsep sedemikian.
“Saya rasa mereka begitu hebat. Saya fikir semua akan suka dengan makanan yang diusahakan oleh orang tempatan.
“Kualiti tanaman mereka sangat hebat dan rasanya seolah-olah saya tidak pernah saya cuba sebelum ini,” kata Charlie Curtis, seorang ahli agronomi di pasar raya Marks and Spencer.
Dalam pada itu, pakar menyatakan pertanian menegak dan ladang bandar boleh menjadi salah satu alternatif untuk menampung pertambahan penduduk dan peningkatan urbanisasi di seluruh dunia serta perubahan iklim.
Tiada musim


Brokoli herba mikro mengambil masa antara tiga hingga lima hari untuk tumbuh.Menurut kenyataan Pusat Pertanian Bandar Universiti Nottingham yang dipetik dari laman webnya, ladang-ladang bandar mewujudkan peluang pekerjaan, mengurangkan kos pengangkutan serta menawarkan peluang untuk membangunkan teknologi.
Dalam pada itu, melalui projek tersebut mereka juga turut menghantar data tentang kelembapan, suhu dan pertumbuhan tumbuhan ke Universiti Cambridge untuk mencuba meningkatkan kecekapan.
Apa yang dilakukan oleh mereka ialah pemodelan bagi memberi persekitaran optimum bagi setiap produk.
Dring menyatakan, setiap hari adalah sama di ladang bawah tanah dan ia tidak bermusim walaupun cuaca di Britain tidak menentu.
“Kami mempunyai kawalan yang lebih baik berbanding penanaman biasa.
“Ketika musim sejuk kami boleh menanam sayuran seperti sawi merah dan lain-lain,” kelas Dring. – AFP
IKLAN: 

Informasi Baru Peluang Kerja Di Australia -Ibnu Hasyim.
Pihak kontraktur di Australia membuka peluang kerja-kerja baru bagi sektor pembinaan di bandar-bandar di Australia. Berminat, pihak kami sedia bekalkan maklumat.

No comments:

Post a Comment